explore. dream. discover
2012-01-31 / 19:00:57 / Förberedelser

jag och johanna landar den 1 mars i bangkok där vi sedan spenderar ett par dagar innan vi beger oss ner till koh phangan så att vi är där till den 8 mars. då står nämligen full moon party på schemat, något alla säger att man måste uppleva en gång. efter fest och chill på koh phangan tar vi oss till koh tao för att ta dykarcertifikat. därefter är planerna ännu oklara, kanske blir det en tur till laos, till vietnamn eller de västra öarna av thailand. vi åker dit vinden tar oss så att säga. 

efter cirka 5 veckor planerar jag (och eventuellt även johanna) att ta mig till malaysia för att återigen uppleva lite storstadskänsla i kuala lampur. vill även besöka the perhentian islands som sägs vara malaysias paradis, och kanske även tioman island. 

därefter vill jag ta mig till den malaysiska delen av borneo för att hälsa på lite orangutanger, uppleva lite djungelliv, eventuellt bestiga mount kinabalu (det högsta berget i malaysia) och sedan ta mig till semporna. utanför semporna ligger nämligen sipadan som ska vara ett av världens bästa dyk-ställen. 

avslutar gör jag i bangkok. 

som ni märker är resrutten ganska oplanerad och väldigt preliminär, vilket såklart är tanken - att ta det som det kommer!



fina bilder som representerar ungefär vad jag förväntar mig av den här resan :-)


Checklista
2012-01-30 / 21:06:29 / Förberedelser

  • Fixa autogiro på mina räkningar
  • Lösa så att någon här i Sverige kan hjälpa mig med att deklarera när det är dags
  • Se över mina två kort som jag planerar att ha med mig - ett ICA-kort och ett VISA
  • Gå till banken och fixa nytt batteri till digipassen
  • Fixa nytt pass
  • Kopiera passet i färg
  • Försäkring
  • Kopiera försäkringspapper på engelska och svenska
  • Kolla upp alla nödvändiga nr som tillexempel journr till banken
  • Ta visumfoto
  • Rensa min mini-laptop och få den att fungera igen
  • Leta efter en billig bra undervattenskamera
  • Skriv en inköpslista med allt jag behöver köpa


ungefär så ser min checklista ut just nu. skönt att redan kunna bocka av en hel del.
har jag glömt något tro?


Försäkring
2012-01-30 / 20:50:50 / Förberedelser

idag fixade jag en försäkring. tog den igenom min hemförsäkring hos dina försäkringar. de första 45 dagarna ingår, de 16 dagarna jag kommer vara på resande fot utöver det betalar jag 21:-/dag för plus en grundavgift på 300:-

glad tjej som snart slipper mössa, vantar och kyla


Haglöfs SEC 65 Q
2012-01-27 / 20:46:31 / Förberedelser

det kanske viktigaste som backpacker (?) - en rejäl ryggsäck som man orkar släpa med överallt.

jag hade så himla tur och hittade en haglöfs till kampanjpris på addnature. i vanliga fall kostar den här ryggsäcken ca 1800:- men jag fick min för 899:- = glad tjej!

den rymmer 65 liter och är en tjejmodell. toppen tycker jag! hur det ska gå att packa i den är en annan femma som jag får ta itu med om ett par veckor.


en backpackers bibel.
2012-01-27 / 20:36:48 / Förberedelser



den ultimata reseboken - lonely planet


Vaccinationer och myggnät
2012-01-27 / 20:34:11 / Förberedelser

innan jag tog tjuren vid hornen och riktigt bestämde mig för att göra den här resan hann jag planera och göra ganska mycket. jag tänkte liksom att om jag gör och köper dessa småsaker så blir det mer verklighet och jag kommer att inse att det finns inget annat alternativ än att åka - kanske ett bra sätt om man känner sig lite osäker (med andra ord, i mitt fall, rädd).



så för cirka tre veckor sedan bokade jag in en tid för vaccinationer. och i onsdags var jag på capio cityklinik. tips: på reserådet kan man läsa om alla vaccin som man behöver ta för de länderna man ska besöka.

jag tog min sista spruta mot twinrix (hade tagit två sprutor tidigare) och kommer att äta tre kapslar mot tyfoidfeber som orsakas av en salmonellabakterie. jag kommer även att köpa med mig malariatabletter och ta dessa under resans gång om jag känner att det behövs.

på reserådet rekommenderar dem att även ta ett vaccin för japansk encefalit (orsakar hjärnhinneinflammation)om man ska befinna sig mycket på landsbygden. efter att ha pratat med sjuksköterskan och läst att risken att smittas är minimal och att många backpackers struntar i att ta detta vaccin beslutade jag mig för att utesluta det. dels för att det är ganska dyrt, 1100:- per dos (två doser behöver man ta) men också för att jag inte planerat att stanna en längre tid på någon landsbygd.

när jag ändå var i farten köpte jag ett myggnät på capio vilket sjuksköterskan insisterade på att jag absolut skulle ha. vi får väl se om det kommer till användning.. kanske ett bra sätt att skydda sig även från andra djur när man sover? hehe



bokat, klart och betalt
2012-01-27 / 20:16:09 / Förberedelser

det är idag 33 dagar kvar till avgång.. vilket känns ganska sjukt men också väldigt väldigt bra.


i onsdags bokade jag och johanna våra biljetter. T/R bangkok med avgång 29 februari från kastrup och hemresa den 30 april för min del. resan var väldigt billig, ca 4000:- och flyger gör jag med Qatar airways. vi kommer att mellanlanda i Doha, huvudstaden i Qatar, och efter två timmar lyfter nästa flyg mot Bangkok. värre blir det med väntetid på flygplatsen på min hemresa.. då får jag spendera nio timmar på flygplatsen i Doha antagligen ensam. men vad jag läst så ska det vara en liten, säker och ganska mysig flygplats. 

tanken att ta in på hotell de nio timmarna i doha slog mig men sprack lika snabbt när jag såg att det kostar att ta sig ut från flygplatsen (måste ha visum) och att ta in på hotell ska vara riktigt dyrt. men det blir toppen ändå!



ett bra tips för er som kanske också planerar att resa nu eller i framtiden är momondo.se som jämför priser från ett x antal flygbolag. väldigt enkel sökmotor som vad jag sett när jag kollat priser tar fram de bästa!

backpacking.se och resekompis
2012-01-26 / 22:49:06 / Förberedelser

som första planering av min resa blev jag medlem på backpacking.se där jag började letade inspiration och så småningom även efter en resekompis (då mina nära och kära antingen redan vart ute och rest, är ute och reser, inte har råd eller helt enkelt inte vill). det blev många mail fram och tillbaka med folk från alla håll och kanter. de flesta planerade att resa tidigare än mig men så som en skänk från ovan (hehe) fick jag kontakt med en tjej vid namn johanna. vi mailade under ett par veckor och bestämde sedan att vi skulle träffas halvvägs, som då blev göteborg.

under de timmarna vi satt på ett fik på göteborgs centralstation kände jag hur det klickade. den här tjejen har båda fötterna på jorden, är ute efter samma saker som mig, vi är relativt likasinnade - hon gillar dock, till skillnad från mig som har en garderob som går i svartvitt, ganska färglada kläder, haha. hon lyckas vid tillfällen som jag får panik i hålla sig lugn och även lugna mig (när vi skulle boka flyg var ett sådant tillfälle). jag har bara fått goda vibbar av johanna och jag tror säkert att vi kommer komma bra överens under resans gång. och om inte, så finns det tusentals andra backpackers i asien. 

jag och johanna kommer alltså att resa dit tillsammans. om vi sedan följs åt under hela resans gång återstår att se.



backpacka i sydostasien
2012-01-26 / 22:21:50 / Förberedelser

den 29 februari hoppar jag på ett flyg från kastrup som ska ta mig till asien med första anstalt bangkok. i två månader ska jag resa runt i sydostasien och bara ta dagen som den kommer.

jag har så länge jag kan minnas pratat om att backpacka i asien men aldrig fått tummen ur. men nu så, nu tog jag tjuren vid hornen och gjorde verklighet av en dröm. jag ska backpacka mig igenom storstäder, paradisöar och så många länder jag hinner med!

hoppas ni vill följa med mig på mitt äventyr!


RSS 2.0