Mellanlandning och en trött tjej
2012-04-30 / 05:15:03 / Bangkok, Thailand

Tolv timmar av resan hem till Sverige är avklarade, nio timmar kvar. En sak är säker och det är att jag ska passa mig för flyg med sådana här långa mellanlandningar i fortsättningen. Jag trodde att det skulle gå bra men tiden sniglar sig fram och jag har knappt sovit en blund.

Sitter på flygplatsen i doha, har försökt sova i flera timmar.. Först i en "liggstol" som var sjukt obekväm och sen på golvet. Lyckades slumra till lite då och då men till slut gav jag upp, får hoppas på större tur under nästa flyg mot Köpenhamn. Lyssnar istället på musik och roar mig med annat.

Vi ses snart Sverige och mina nära och kära!


Sista kvällen
2012-04-28 / 14:44:44 / Bangkok, Thailand

Jahapp, då var min sista kväll på den här resan och i Bangkok kommen.

Har likaså idag hängt vid takpoolen, måste pressa in i det sista! Klockan två tog jag en taxi till köpcentret MBK. Taxichauffören var elak och gjorde mig på dåligt humör, lurade mig på pengar och skrek åt mig. Skakade av mig det och hade en riktigt bra eftermiddag. Gjorde manikyr, klippte mig och köpte tre par skor. Billigt och resultatet blev bra! Nu får jag dock leva på bröd och vatten tills mitt flyg går imorgonkväll, hehe.

Sitter på den "vanliga" restaurangen och lyssnar på livebandet. Fint! Försöker ta in att det faktiskt är imorgon jag är påväg till sverige igen men det är svårt. Kommer nog inte inse att det är över förrän mamma och Jocke hämtar mig på stationen på måndagkväll. Känns nog bra när jag väl är hemma!

Imorgon ska jag egentligen checka ut vid tolv men tror jag ska behålla rummet ett par timmar till så att jag kan ligga och slappa vid poolen igen. Mitt flyg går inte förrän nio imorgonkväll. Är framme i doha runt ett där jag ska spendera nio timmar. Hoppas på att kunna sova en hel del! Vid tre på måndag, om allt går som det ska, landar jag i Köpenhamn.

Kram!


Two days left
2012-04-27 / 14:28:19 / Bangkok, Thailand

Ännu en dag närmare slutet och hemresa.

Har legat vid poolen hela dagen och svettats ihjäl. Någon sa till mig att det inte har vart så här varmt här på sextio år. Så har nog rättare sagt legat i poolen hela dagen, hehe.

Nu är det kväll här och jag har strosat runt i ett par timmar och köpt två nya fina bikinis. Laddar för ännu mer shopping under morgondagen, tänkte göra ett besök på MBK igen. Är dock ganska dålig på att shoppa, när det kommer till kritan ångrar jag mig och går därifrån.. Kanske lika bra? Haha.

Har precis avnjutit en god middag, kyckling curry, mums! Sitter och lyssnar på ett liveband och funderar på att ta en liten massage.

Puss och kram!


Bara för att...
2012-04-26 / 13:20:52 / Bangkok, Thailand

Två bilder från Bali på mig och linnea bara för att jag inte kunnat ladda upp dem tidigare.


Slutet närmar sig
2012-04-26 / 13:15:46 / Bangkok, Thailand

Är tillbaka i staden där jag började min resa - Bangkok. Den här gången har jag inte två månader i Asien framför mig utan en lång jäkla flygresa hem till Sverige. Jag har heller inte Johanna vid min sida. Efter bara ett par timmar utan henne känns det redan tomt, jag kommer sakna henne!

Tidigt imorse lämnade jag Bali, flygresan gick fint förutom att jag klantade mig lite och gav en taxichaufför för mycket betalt. Han blev nog glad den jäkeln. Väl framme i Bangkok checkade jag in på samma boende som sist, kändes bra att veta vart jag skulle och inte vara helt vilsen. Sitter just nu på en restaurang och har ätit min första ensamma måltid på den här resan. Ska strosa runt lite längs khaosan road och sen gå och lägga mig tidigt. Blev inte mycket sömn inatt.

Resten av tiden i Bangkok planerar jag att fördriva genom att hänga vid takpoolen, shoppa, kanske gå på en bio, unna mig manikyr och massage. Kanske dumt att säga, borde njuta även här, men vill bara att tiden ska gå nu så att jag kan få vara hemma i Sverige. Nu när det är så nära (och när jag är ensam) så saknar jag er alla!

Och jusste, hästen igår var snäll och det var helt underbart att rida på stranden i solnedgången. Fick trava och galoppera själv, ganska coolt! Önskade när jag satt där på hästen att jag gått på fler lektioner än bara en (om jag minns rätt?) när jag var liten.. Så att jag hade blivit en häst-tjej!

"Travel often. Getting lost will help you find yourself"


Att testa på något nytt
2012-04-24 / 10:35:30 / Bali

Börjar bli sjukt rastlös av att ligga på stranden hela dagarna.. Tro det eller ej.. Så imorgon har Johanna lyckats få med mig på en utflykt - vi ska rida. Jag har aldrig ridit innan och är ärligt talat lite smått rädd för hästar men Johanna har lovat att ta hand om mig. Kommer säkert bli en fin utflykt - vi ska rida längs en strand, se vattenfall, rida igenom lite landsbygd och även bada med hästarna. Återkommer med betyg efteråt... Om jag ens lyckas ta mig upp på hästen, hehe.

Imorgon är det min sista dag på Bali och så även vår sista dag tillsammans. Får hoppas på att det blir en minnesvärd dag! (och att jag får en snäll häst som inte ställer till med några besvär)

Nu är vi trötta efter en härlig dag på kuta beach så ska mysa inne på rummet en stund och kolla på one tree hill. Vad som sker ikväll återstår att se, kanske en drink eller två?


Heyyyyy
2012-04-23 / 11:07:07 / Bali

Befinner oss fortfarande i kuta och precis som på gili gör vi inte mycket mer än att bara NJUTA!

Igår tog vi oss till en strand utanför kuta där vi spenderade hela dagen. Heeeelt okej! På kvällen skulle vi ha avskedsmiddag med Sandra och Linnea som åkt idag och bestämt oss för tacokväll. Maten var dock en ren besvikelse och det slutade med att vi käkade en varsin burgare senare på kvällen, hehe. Annars blev det en lugn kväll med lite shopping. Snart är min väska full... Eller jag ska nog kunna proppa ner en hel del från Bangkok också.

Ikväll är det sushi-kväll. Får passa på att lyxa till det nu när jag och Johanna bara har tre dagar kvar tillsammans, snyft. På torsdag flyger hon till Kambodja och jag till Bangkok. I Bangkok spenderar jag mina sista dagar och flyger hem på söndag. Om en vecka vid den här tiden (min tid) har jag antagligen precis klivit på flyget efter min mellanlandning i doha och är på väg mot Sverige. Det är blandade känslor. Klart jag vill hem och pussa på min man, träffa vänner och familj men å andra sidan... Varför kan inte alla ni bara komma hit så kan vi vara här ett tag till? Att Johanna dessutom fortsätter utan mig gör inte saken direkt bättre. Hade hon också åkt hem nu hade det säkert känns bättre. Svårt att sätta ord på.

Uppkopplingen här på hotellet är dålig och jag tycker det är så tråkigt att inte kunna visa några bilder. Är dock för snål och lat (har annat roligare för mig) än att besöka ett internetcafé. Lovar att visa er som är intresserade alla tusentals bilder jag har när jag kommer hem!

Puss!


Where the party never ends
2012-04-21 / 08:10:17 / Bali

Lämnade gili igår och åkte tillbaka till kuta igen med våra nya vapendragare Linnea och Sandra. Blev en galen fest igår, tummen upp för det! Mår som prinsessor idag.

Skulle kanske inte ha skrivit det där med att vi haft tur med vädret.. Såklart vaknar vi upp till regn. Det sprack dock upp och vi skyndade oss ner till stranden men väl där var det så jäkla kvavt och varmt att ingen av oss orkade ligga kvar, hehe. Och nu regnar det igen.

Jag och Johanna funderar på att ta en taxi till ett köpcentrum och strosa runt lite. Det får bli en sån dag idag. Det är vi värda!


Sunshine all over
2012-04-19 / 12:15:53 / Bali

Och jag har nya fräknar och prickigt sommarskinn, lalalalala :)

Har haft ännu en underbar dag på stranden. Måste säga att vädret verkligen har vårt på vår sida hela resan. Har totalt haft typ två hela regndagar på två månader. Fantastiska resa!!!

Ikväll är som sagt vår sista kväll på Gili och vi tänkte unna oss en grillbuffé. Mums filibabba!

image description

 


En annorlunda men lyckad kväll
2012-04-19 / 03:49:02 / Bali

Igår när vi var på väg för att köpa öl började killarna som jobbar på hotellet springa efter oss och skrika som galningar. Först tänkte vi att dem bara drev med oss. Men ganska snart inser vi att det är allvar. Dem ropar på sina kollegor och springer mot våra rum som ligger lite avsides från resten. Sprang fort tillbaka för att se vad som hände och får då höra och se att det brinner. Stora lågor gick upp över taket 3 meter från vårt rum.

Jag blev livrädd och min första instinkt var att packa alla mina grejer och sticka därifrån. Men efter ett tag var elden släckt och jag lugnade ner mig. Generatorn hade brunnit (vilket tydligen händer ganska ofta på det här hotellet) så utan el blev vi. Tänkte byta hotell men killarna som jobbar här var lugnande och ville verkligen inte att vi skulle byta. Dem tände ljus och vi gick tillslut och köpte öl ändå. Satt sedan på vår lilla "gård" flera timmar och hade trevligt, drack, åt pannkakor och skrattade.

Beslutade oss för att en skulle vara "eldvakt" och byta av i skift under natten, för att vara på den säkra sidan.. Men det slutade med att vi alla sov gott och el fick vi från huvudledningen, annars hade det blivit jäkligt varmt utan fläkten. Så slutet gott, allting gott!

Idag är det torsdag och vår sista dag här på Gili - pressa pressa pressa! Tillsammans med våra nya vänner, Sandra 1, Linnea och Viking ska vi ta oss till en avsides strand och njuta heeeela dagen.

Bild från Uluwatu och solnedgången.


Mr. Turtle
2012-04-18 / 14:59:25 / Borneo


Now we're really livin'
2012-04-18 / 14:57:17 / Bali

Är fortfarande på gili trawangan. Ska stanna här till på fredag är det tänkt.

Vi trivs riktigt bra här! Gör inte så mycket annat än att sola, bada, busa, skratta, äta, dricka och umgås. Perfekt sätt att spendera min sista tid på resan.. De tankarna försöker jag dock förtränga, det är inte aaaalls bara 12 dagar kvar tills jag åker hem, inte alls!

Nu börjar klockan närma sig nio och det är öl-time!


Gili Trawangan
2012-04-17 / 11:39:02 / Bali

Är på Gili Trawangan nu som är den största av de tre öarna som tillhör Gili. Här är det riktigt fint och vi trivs! Njuter till fullo och tar vara på varenda sekund.

Kom hit tidigt igår efter att ha spenderat ett dygn till i kuta. Träffade två svenska tjejer och en kille på färjan som vi checkade in på ett hotell tillsammans med. Bestämde oss för att fira igår då Johanna gjort hälften av sin resa.. Och ja, fest blev det! Ska aldrig mer dricka redbull vodka, hehe. Så idag har jag helt enkelt mått som jag förtjänat men kul hade vi iallafall!

Legat på stranden större delen av dagen och tyckt synd om mig själv, hehe. Johanna bara skrattar åt mig, ganska elakt tycker jag. Ikväll ska vi bara ta det lugnt, känns som att vi har lite sömn att ta igen.


Ville mest bara säga hej
2012-04-15 / 04:00:20 / Bali

Klockan åtta knackade det på vår dörr och frukosten stod serverad på verandan, lyxigt!

Nu ska vi som sagt försöka klura ut hur vi ska ta oss till gili.. Men tror vi tar ett par timmar på stranden först, onödigt att missa soltimmarna.

Igårkväll roade jag och Johanna oss såhär...


Någon? ;)
2012-04-14 / 16:39:52 / Bali

Vem är villig att betala så att jag kan resa i en månad till? Första tjing! Att följa med Johanna till Kambodja, vietnamn och Laos hade inte vart helt fel.. Jag menar, hur ska hon klara sig utan mig? ;)


Underbar dag!
2012-04-14 / 16:21:02 / Bali

Idag tog vi oss till en strand vi hört skulle vara fin, padang padang. Där låg vi hela dagen och gottade oss i värmen. En av de bästa stränderna hittills!

När klockan slog fem begav vi oss vidare till Uluwatu för att besöka det fina templet på klipporna och se solnedgången. Det slutade med att vi även gick på en balanesisk dans och eldshow. Dansen var väldigt unik då det inte spelades några instrument utan istället var det en kör på ca sjuttio män som gjorde ljudeffekterna. Showen var spännande och hade en fin historia bakom sig. Sevärt om man besöker Bali! 

Efter showen åkte vi tillbaka mot Nusa Dua, stannade på vägen och köpte med oss mat från mc donalds, busigt va? Gott var det! 

Ikväll mår jag inte så bra så vi myser bara på rummet, lyssnar på musik och pratar massa. 

Imorgon är tanken att ta oss till gili öarna, vet dock inte hur än.. Men det löser vi imorgon! Antagligen får det bli så att vi sover en natt i kuta igen för att passa färjan tidigt på morgonen. 

image descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage descriptionimage description

Att dyka
2012-04-13 / 17:27:06 / Bali

Det finns ingenting i hela världen som går att jämföra upplevelsen och känslan av att befinna sig flera meter under havsytan, se, andas, tyngdlösheten och friheten.

Det är en helt annan värld som man får äran att beträda. Så många fina fiskar och koraller som får en att tappa andan. Även om du kunde upptäcka hela jorden på land så är det bara 1/4 av vad vår fantastiska planet har att erbjuda. Under vattenytan möter du även flera arter på tio minuter än vad du gör under tio timmar på land. En helt annan underbar värld. Lite som i filmerna om den lilla sjöjungfrun.

Ett utdrag från en blogg som jag tycker beskriver känslan så bra - "Imagine a world where everyone is mute, unable to speak. Your perception of sound like that of wearing ear plugs, keeping your thoughts focused and tranquility abundant, yet not blocking everything you hear. From the deepest silence you begin to hear your breathing… steady, slow, rhythmic. You hear the sounds of bubbles slowly rising past your ears in a steady stream that beats to the sound of your deep breathing." Lugnet som infinner sig.

Jag är säker på att dykningen kommer bli en del av mitt liv - ge mig nya utmaningar, äventyr och upplevelser.

Jag är fullkomligt förälskad i att dyka!

Bild från ett av våra dyk på Mabul - jag och en jätte sköldpadda som ligger och vilar sig på 15 meters djup.


Nusa Dua
2012-04-13 / 14:33:02 / Bali

Är framme i Nusa Dua och har checkat in på det billigaste stället vi hittade som ändå är ett av de dyraste vi bott på hittills. Men det får gå för två dygn.

Planen är att hyra moped imorgon och ta oss runt på egen hand. Ska leta upp ett tempel som ska vara fint och en strand att chilla på. Kan nog inte bli annat än bra!

Vi är sjukt trötta och tar det bara lugnt på rummet ikväll. Försöker planera våra dagar på Bali så att vi hinner med allt vi vill. Två veckor låter som en ganska lång tid men får ändå svårt att hinna med allt vi önskat. Får helt enkelt prioritera. Just nu är planen två dagar i Nusa Dua, vidare till Gili Island, sen lembongan och dyka om det hinns med och avsluta i kuta igen. Hade gärna spenderat mer tid på Bali som det känns nu.. Får helt enkelt bli en annan gång!

Två bilder från igårkväll. Johanna är neger! Och jag kämpar på... Mamma och pappa - varför gav ni mig så dåligt pigment? ;)


Bali levererar!
2012-04-13 / 10:00:24 / Bali

Bali är underbart hittills - precis vad jag hade förväntat mig!

Vi landade ganska sent i onsdags pga försenat flyg men det gjorde inte så mycket. Letade rätt på ett boende i kuta genom att fråga oss fram och fick ett billigt stort rum med kallvatten och fläkt, helt ok! Blev lite rädda när vi satte på våra mobiler och får höra att det är tsunami varningar i hela Indonesien, som tur var drabbades vi inte av detta på något sätt och nu tror jag det ska vara lugnt igen!

Igår låg vi på kuta Beach hela dagen, badade, bättrade på vår bränna och kollade på alla surfare.. Är ganska sugen på att testa själva, vi får se om tiden räcker till! Efter det gick vi runt lite i kuta, kollade om det fanns något värt att köpa (japp!) och åt middag. Köpte med oss öl och smirnoff och satt på vår balkong i någon timma innan vi begav oss ut i vimlet. Träffade ett par australiensare vi hängde med och hade sjukt kul natten lång! Tidigt imorse kom vi tillbaka till hotellet men somnade vi? Nej, vi kollade gossip girl på datorn. Hehe.

Två trötta hängiga tjejer checkade ut från hotellet vid elva. Skulle egentligen bege oss ifrån kuta på en gång men bestämde oss för att hänga vid poolen ett par timmar först. Där träffade vi ett gäng svenskar.. Som ganska oväntat även dem kom från Halmstad. Kul kul!

Nu sitter vi på en restaurang och samlar energi för att hämta våra ryggsäckar och ta en taxi mot nusa dua som enligt våra källor ska vara underbart!

Går ej att ladda upp bilder tyvärr.


Sista tiden i Singapore
2012-04-11 / 06:28:15 / Singapore

Igår besökte vi som sagt Singapore Zoo och blev som barn på nytt. Dock hann vi bara gå runt halva parken innan regnet började ösa ner. Trots att vi hade våra fina regn ponchos på oss så blev vi blöta och kalla, bestämde oss för att låta resten av parken vara och bege oss hemåt. Roligast var ändå att se noshörningarna, hehe.

Igårkväll var tanken att se vad Singapores uteliv hade att erbjuda men efter en drink för tjugo dollar insåg vi att vi inte hade råd att dricka något mer, så istället avnjöt vi den drinken sakta och promenerade sedan längs det fina området Clarke Quay. Det ligger precis vid Singapore River och där kryllar av restauranger, barer och nattklubbar. Vi var lite kinkiga över att det var tisdag och inte onsdag, på onsdagar är det nämligen ladies night på alla klubbar men men, en annan gång.

Idag gick vi upp tidigt för att besöka den botaniska trädgården. Det var ett fint område men mer som en stor park, inte en trädgård.

Nu sitter vi här och har precis ätit mackor med sylt på... Fy vad jag är trött på frukosten här nu. Vill ha finn crisps, keso och skinka! Inväntar att klockan ska slå ett då det är dags att bege sig mot flygplatsen.

Idag flyger vi nämligen till Bali, Woho! Där kommer jag att spendera mina sista femton dagar innan jag gör Bangkok i fyra dagar, sen är det dags för hemresa... Vilket jag inte alls vill tänka på nu!

Tror Bali kommer bli bäst med upptäcktsfärder, kanske lite dykning, fest, sol och bad!

Hörs från Bali! :)

 


Sentosa Island, shopping och bio
2012-04-10 / 05:01:44 / Singapore

Igår hade vi en riktigt bra dag i Singapore. Börjar tro att det inte kan bli dåligt när jag och Johanna är i farten!

Började dagen med att ta MRT (tunnelbanesystemet i Singapore som jag måste passa på att säga wow till, billigt och enkelt att ta sig runt!) till Vivo City där vi bytte till Sentosa Express.

Sentosa Island är en turistö som har allt från Universal Studios, golfbanor och konstgjorda stränder. Det var en häftig ö som var värd ett besök! Vi promenerade runt ett par timmar, men gjorde inte så mycket av de attraktioner som finns då det inte riktigt passar vår tänkta budget. Vi båda kunde dock inte låta bli att betala inträde för att gå in i the underwater world och se en delfinshow.. Det var vi och barnen, hehe.

Efter Sentosa tog vi oss till Singapores största shoppinggata, Orchard Road. Den är 6 km lång och har alla affärer man kan tänka sig, allt från gucci till h&m. Kunde återigen inte hålla i pengarna när vi var inne på Forever 21, ooops!

Och när det sen blev kväller bestämde vi oss för att gå på bio. Såg "the vow" - väldigt bra film!

Påväg på MRT:n tillbaka till Little India satt vi och smaskade på de popcorn och läsk vi hade kvar sen bion. Då kommer en gubbe fram till oss och skakar allvarligt på huvudet och visar att vi inte får dricka eller äta på MRT:n. 500 dollar ( ca 2500 svenska kronor) kunde vi fått böta om det hade vart en elak gubbe. Stränga böter här i Singapore som sagt... Ganska sjukt kan vi tycka!

Ännu en sjuk sak - inatt fick en kille i vårt dorm något sorts anfall, vet inte om han var för full eller om han hade epilepsi eller något. Läskigt var det iallafall. Tror han fick åka till sjukhus.

Nu är det en ny dag här i Singapore och vi planerar att vara barnsliga igen och besöka Singapore zoo och avsluta dagen och vistelsen här med att testa på Singapores nattliv.

image descriptionimage descriptionimage description

De underliga reglernas land
2012-04-08 / 15:05:42 / Singapore

Det finns en hel del saker att tänka på som besökare i Singapore, de har en hel del lagar att följa och vissa av dem är väldigt underliga. Här kommer ett par:

Tuggummi är bannlyst i Singapore och kommer att beslagtas om du försöker föra in det i landet (både jag och Johanna lyckades med detta men hade då ingen aning om att det var förbjudet). Blir du upptäckt med att spotta ut det på gatan blir böterna skyhöga!

Nedskräpning straffas hårt, oftast med böter men ibland samhällstjänst.

Smuggling och innehav av droger leder till dödsstraff, oftast genom hängning.

Att gå över gatan där det inte finns något övergångsställe eller att gå mot rött ger böter.

Att spotta utomhus är förbjudet och kan ge böter på 1000 dollar.

All homosexuell kontakt är förbjuden och leder till fängelse.

Vet dock inte hur mycket av det här som stämmer idag men vi träffade en amerikanare innan som stött på trubbel på flygplatsen här. Han hade cigaretter med sig och för att han inte deklarerat dem skulle han böta 10 000 dollar vilket ungefär är 67 000 svenska kronor. Han lyckades tala sig ur det och komma därifrån men ja, dem är väldigt hårda med böterna här.

Vi får helt enkelt se till att hålla oss i skinnet jag och Johanna.. Hehe, Nedå.. Det är nog inte värre här än någon annanstans egentligen.


Singapore!
2012-04-08 / 14:24:34 / Singapore

Det har vart ett långt dygn med alldeles för lite sömn. Kunde knappt sova på flyget, kom fram till KL runt halv ett och blev genast väldigt glada när vi fick höra att det gick en nattbuss till Singapore från en av de centrala busstationerna redan klockan tre. Tog oss dit och blev väldigt frustrerade då de som arbetade var väldigt dåliga på engelska, efter lite om och men lyckades vi få reda på att bussen inte gick klockan tre, utan klockan fyra. Satte oss ner för att vänta, ingen sömn. Klockan halv fem gick bussen och vi fick sova i tre timmar innan vi nådde den malaysiska staden vid gränsen. Där fick vi byta buss som gjorde ett par stopp på vägen för att vi skulle stämpla ut ur Malaysia och in i Singapore. Systemet var lite förvirrande. Fram kom vi till slut till en av busstationerna i Singapore. Pust!

Gick mot ett guest house som ligger i området Little India som vi blivit rekommenderade av en vi träffat längs vägen. Fick två sängar i ett dorm på 12 personer. Mysigt ställe! Och duschen jag precis tog kan ha varit en av de bästa i hela mitt liv. Har inte kunnat duscha rejält på länge nu, på Mabul tillexempel fick jag tvätta mitt hår med hjälp av en hink. Som sagt, man lär sig att uppskatta det vi har i Sverige mer och mer!

Hur som... Trots att vi var så sjukt trötta när vi kom fram ville vi ändå göra något av dagen så vi köpte ett så kallat "hop on, hop off" på en buss. Lite som en sightseeing runt Singapore bara det att man kan stiga av och på vart man vill. Vi åkte runt nästan hela Singapore och såg bland annat Singapore Flyer, Esplanade - theatres on the bay, Merlion Park och så vidare. Mot slutet kunde jag inte hålla mina ögon öppna längre.

Lite indisk mat på det och som sagt, en efterlängtad dusch. Klockan närmar sig halv nio här och jag tror vi kryper till kojs när som!

I vanlig ordning går det inte att ladda upp bilder från datorn som finns här, så dåliga mobilbilder får det bli.

 


Fantastiska dyk på Mabul
2012-04-07 / 19:01:07 / Borneo

Vi har haft fyra härliga dagar på ön Mabul.

Första dagen försökte vi bättra på vår bränna som vi tappat nästan helt sen vi lämnade Perenthian. Andra dagen var det äntligen dags för dykning och oj vilka fantastiska dyk! Sex underbara dyk hann vi med under två dagar. Sköldpaddorna vi såg var nästan dubbelt så stora som oss själva. Jag fullkomligt älskar att dyka!

Ön Mabul i sig är inte direkt något ställe jag skulle rekommendera icke dykare att ta sig till. Visst är det en mysig ö - de flesta boenden är byggda på pelare långt ut i havet och vattnet är underbart men jag är inte så imponerad av stränderna runt om ön, det finns heller inte mycket annat att göra än att dyka eller snorkla. Vi bodde i ett longhouse som låg i "the village" där lokalbefolkningen även bor, det kändes som att vi inkräktade på deras "revir" då dem i stort sett bara bor i skjul, men alla var väldigt trevliga och alla barn hejade glatt på oss varje gång dem såg oss. Vi köpte fyra armband som barnen på school of hope gjort och bidrog på så sätt med något litet, ön är nämligen väldigt fattig som vi förstod det. Jag gav även en flicka lite frukt som hon snappade åt sig som om hon inte ätit på flera dygn. Man lär sig att uppskatta det vi har i Sverige på ett helt annat sätt!

Igår var det fest på Scuba Junkies som vi dök med, kings and queens var temat vilket folk verkligen gick in för. Vi kände tyvärr att vi inte hade något i våra ryggsäckar som kunde bära upp temat så vi gick helt enkelt dit som de drottningar vi är, hehe. Kvällen var sjukt kul och sent inatt satt vi ett stort gäng på stranden. En kille spelade gitarr och alla sjöng med. Jag log och tänkte att det här är ett ögonblick jag kommer minnas länge. En vän sa till mig innan jag åkte att jag verkligen skulle försöka ta in allt jag är med om och njuta av varje sekund - i det ögonblicket tog jag verkligen fasta på detta och tog in varenda liten detalj och bara njöt av att vara där just då.

Idag vaknade jag upp och mådde dåligt, tänkte att jag säkert bara är lite bakis men nja.. Är rädd för att jag för första gången på resan (tack och lov) ätit eller druckit något som inte var helt ok. Att vi skulle resa idag gjorde inte saken bättre men än sålänge har det gått helt okej ändå.

Vi sitter just nu på flygplatsen i Tawau som ligger i södra Borneo. Här ska vi ta ett flyg tillbaka till KL, landar 00.40 lokal tid och då är tanken att antingen sova lite på flygplatsen eller att direkt ta oss till KL busstation. Vår tanke är nämligen att ta en buss till nästa destination som är Singapore.


Mabul
2012-04-03 / 16:11:05 / Borneo

Anda sedan vi lamnade Perenthian Island sa har vi haft valdigt intensiva dagar da vi velat fa ut sa mycket som mojligt av varje stalle. Det har aven blivit mycket resande och efter ett dygn i Sepilok satte vi oss aterigen pa en buss som tog oss sex timmar soderut till en stad som heter Semporna. Har ska vi spendera en natt innan vi tar farjan till on Mabul.

"The island is covered in palm trees and fringed with fine beaches. It is a famous diving spot for divers, both international and local alike, and is well known as the macro diving paradise."

Har ska vi som ni kanske forstar dyka igen. Jag har saknat dykningen anda sen vi lamnade Koh Tao och Thailand. Ser fram emot att se allt fran Reef Sharks till massa skoldpaddor. Men vi ska aven bara ta det lugnt och njuta. I tre dagar stannar vi pa on - sen flyger vi till Singapore.

bild fran google.


sepilok orangutan rehabilitation centre
2012-04-03 / 15:55:46 / Borneo

Trots utmattningen från berget och ben som värkte så att jag nästan höll på att dö ställde vi oss vid landsvägen och väntade in lokalbussen mot Sandakan. Här finns inga fasta tider när bussen avgår - den kan gå nu, om tio minuter eller om en timma. Så vi stod där ett tag tills bussen äntligen kom och vi ivrigt vinkade in den. Somnade på direkten.

Efter sex timmar blev vi avsläppta mitt ute i ingenstans i staden Sepilok. Hade turen med oss att en taxi kom förbikörande, annars hade vi fått promenera 2,5 km till vårt bokade hotell (som verkligen ligger mitt i djungeln) och jag tror ärligt talat inte mina ben hade klarat av det just då. När vi kom fram till hotellet fick vi stående ovationer över att vi klättrat ner för berget samma dag. Folk var imponerade och det var vi själva med!

Till sepilok åkte vi för att hälsa på lite Orangutanger.. Men det slutade med att vi även fick hälsa på proboscis monkey eller long-nosed monkey som den ocksa heter (den har en sjukt cool lang nasa) och Grey Leaf Monkeys. Leaf apan var den vi kom närmast och en av dem älskade att svinga sig i mitt hår, haha. Det var häftigt att se orangutangerna, även om jag hade trott att vi skulle få komma närmare dem. Sa nagon puss blev det tyvarr inte.

Det var ett härligt dygn i Sepilok som avslutades med att läsa en bok i solen liggandes i hängmattan på hotellet.


Long-nosed monkey. Coola varelser!



Hur sot pa en skala?


Haha, alskar den har bilden. Bada ser helt lost ut!


Johanna och en Grey Leaf Monkey


Ni kan ju bortse fran min fina min och istallet kolla pa den underbara lilla varelsen pa golvet. Som nyfodda ar Grey Leaf aporna orangea.


En cool fagel kom forbi och stylade lite


Haha jag doooor sa sota!



Ja ni ser ju, mitt har var populart. Min min ar ocksa valdigt rolig!


Hanger och chillar lite


Vi fick se nar dem matades



Lasa en bok i hangmattan som ett avslut pa en valdigt bra dag

On the top of the world.
2012-04-03 / 15:18:13 / Borneo

Jag vet inte vart jag ska börja. Att bestiga Mount Kinabalu i Borneo och delstaten Sabah är utan tvekan det mest fysiskt påfrestande jag någonsin gjort men också något utav det bästa jag någonsin gjort!

Här kommer hela historien om bestigningen från Laban rata till toppen på sydostasiens högsta berg - efter den varma koppen choklad började vi umgås och spela Uno med killen från Kanada och ett holländskt par samtidigt som vi försökte ladda om krafterna och peppade varandra. Jag och Johanna hade blivit tilldelade ett boende som låg 150 meter upp från huvudbyggnaden vilket inte kändes så lockande att gå upp till i mörker och regn med ben som inte riktigt hängde med så när kanadensaren sa att han hade en ledig säng i sitt dorm tog vi tillfället i akt och beslutade oss för att sova skavfötters istället. Kvällen var full av skratt och när klockan slog nio sov vi gott, lyckligt ovetande om hur verkligt hård den kommande bestigningen skulle bli.

Klockan 02.30 ringde klockan och vi gjorde oss redo med varma kläder och våra pannlampor. 03.00 började vi gå uppåt igen. Redan de första hundra meterna kände jag hur den första delen av gårdagens bestigningen satt sina spår, detta blandat med trötthet gjorde inte saken lättare. Ytterligare hundra meter började jag känna mig yr, antagligen kände jag av höjden och bristen på syre. Beslutade här mig för att ta det väldigt lugnt och klättra helt i mitt eget tempo, för upp skulle jag fanemig! Hamnade efter Johanna och övriga. Vår guide, som jag nämnde tidigare inte kunde engelska, förstod mig inte alls när jag förklarade att jag kände mig yr vilket gjorde mig väldigt förbannad och frustrerad - jag fick helt enkelt klara bestigningen helt på egen hand!

Första delen liknade gårdagens bestigning med stenar och trappsteg som var allt mellan tio och femtio cm höga. På ca 3500 meters höjd förändrades dock detta och framför mig hade jag en brant stenig sluttning med ett rep som hjälp att ta mig upp. Det blev bara brantare och brantare och allt jag kunde se var hur allas pannlampor lös upp. Kände paniken stiga inom mig när jag såg hur långt upp och långt fram en del av dessa ljusglimtar var. Dit skulle alltså jag också och vägen dit var lång. Vid ett flertal tillfällen kände jag för att ge upp och svor åt det jävla berget högt för mig själv. Förbarmade mig själv åter och återigen över att jag betalat för att utsätta mig själv för det här. Men på något sätt, och detta förundras jag över nu, lyckades jag intala mig själv att bara fortsätta. Ta steg för steg, långsamt långsamt. Jag var hela tiden väldigt orolig för att johanna skulle vara jättelångt framför mig och att jag skulle missa soluppgången så sista biten la jag i min högsta och sista växel. Efter tre timmar, när klockan slog 06.00 nådde jag toppen, ca 15 minuter efter Johanna och precis lagom till soluppgången.

Att sitta på 4095 meters höjd, i soluppgången och inse att jag klarade det... Den känslan går knappt att beskriva. Känslan av utmattning försvann totalt och ersattes istället med ett enormt lyckorus. Jag vet inte, men för en stund var det bara jag och jag hade hela världen i mina händer, allting kändes möjligt och alldeles alldeles underbart!

Under klättringen hade jag inte hunnit tänka efter eller känna av kylan men på toppen blev det riktigt kallt så redan efter ca tjugo minuter började vi gå neråt.

Eftersom det var mörkt när vi klättrade upp såg man inte så mycket och därmed insåg man heller inte, förrän på vägen ner, vilken jävla bestigning vi gjort. Ursäkta att jag svär så mycket men det var verkligen en jävla bestigning, både i positiv och negativ mening. Hela tiden på vägen ner till Laban rata förundrades jag över hur jag hade klarat det. Ofattbart!

Efter ytterligare tre timmar var vi vid Laban rata igen, helt utmattade och tömda på energi. Försökte äta frukost och ladda om men det var svårt. Tillslut fick man bara, återigen, ge sig på det. Bestigningen neråt började. Och den var jobbig den med! Benen krampade och var som spagetti, ville liksom inte hänga med. Vi försökte hålla den goda andan uppe genom att sjunga, prata och leka lekar. Efter va ca tre timmar var vi nere.

Och nu var jag bara totalt körd. Var varken glad eller ledsen, bara helt helt utmattad. Efter att ha suttit ner en stund och ätit lunch kom den där obeskrivligt lyckliga känslan tillbaka - jag hade klarat det!!!


Tva glada tjejer redo for resten av bestigningen (trodde vi ja)


Johanna pa toppen


Jag pa toppen


Pa toppen av Mount Kinabalu


Soluppgang fran toppen


Kanslan var obeskrivlig!


Njut!


Vi en bit nedanfor toppen


Visst ar vara matchande jackor fina? Hehe


Sahar sag det ut en ganska stor del av bestigningen, ofta brantare dock


Blev ganska chockade nar vi sag omgivningen i dagsljus. Hade vi verkligen tagit oss upp har?


Att klattra ner var inte heller nagon baggis



Stolt tjej!


Nere vid Laban Rata igen.

Första delen av bestigningen - på 3300 meters höjd
2012-04-03 / 14:44:50 / Borneo

Jag skriver det här inlägget från 3300 meters höjd (publiceras i efterhand)

Sitter på restaurangen, värmer mig med en kopp varm choklad och blickar ut över det ståtliga bergets topp.

Bestigningen upp till Laban rata där vi befinner oss i skrivande stund var väldigt jobbig. Första biten kämpade jag, men när jag väl kommit in i rätt andning så blev det enklare. Så mitten av bestigningen måste jag nog ändå säga gick väldigt bra. De sista två kilometerna trodde jag ärligt talat att mina ben skulle gå av. Jag förbarmade mig själv för att jag betalat för att utsätta mig själv för det här. Fick kämpa som fan! De sista trehundra meterna kändes som en evighet. Som tur var hade jag Johanna och en snubbe från Kanada som peppade mig ordentligt! Vår guide är inget att hurra över. Kan knappt engelska.

Vi tog oss upp till Laban rata på fyra timmar och fyrtiofem minuter vilket är under medeltiden som är på sex-åtta timmar. Nöjda tjejer! Regnet började ösa ner så fort vi kom in under tak, perfekt timing - folk som kom tio minuter efter oss var dygnsura. Det kommer fortfarande folk som precis kommit upp genom dörren och hela lokalen applåderar. Känslan är redan nu överväldigande!

Vi har dock den riktigt tuffa delen av bestigningen kvar. Alla vi passerade på vägen upp som var på väg ner önskade oss lycka till. Ett par som vi pratade lite med sa att den sista biten var svårare än vad man tror. Är inställd på det allra värsta - då kan det bara bli bättre och lättare!

Det är elva timmar kvar tills klockan slår 03.00 och vi börjar ta oss uppåt till toppen på 4095 meters höjd.




Mount Kinabalu fran langt hall


Johanna med berget i bakgrunden


Ett vattenfall i borjan av bestigningen


Jag kampar mig upp for de jakla trapporna


1 km avklarad, woho.. lyckligt ovetande om vad som vantade


Fin utsikt


Haller fortfarande humoret uppe


Sahar kunde det se ut under forsta delen av bestigningen


Vacker utsikt fran Laban Rata och restaurangen vi satt pa


Spelar Uno och peppar varandra



Solnedgang vid Laban Rata

RSS 2.0